PKI портал на Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

PKI портал > PKI Документация > Windows > Outlook > Настройки на Outlook за извършване на цифров (електронен) подпис и проверката му

Настройки на Outlook за извършване на цифров (електронен) подпис и проверката му

Средно време за изпълнение на инструкциите от начинаещ потребител: ~ 5 минути

Съдържание:

  1. Предварителна информация
  2. Инструкции
  3. Помощ

 

1. Предварителна информация

Обръщаме Ви внимание, че: тази документация покрива единствено случая на използването на персонален X.509 сертификат за електронен подпис издаден от удостоверителя на СУ.

Ако вие желаете да използвате за същите цели друг персонален X.509 сертификат, като например КЕП издаден от B-Trust, InfoNotary, StampIT или други издатели на сертификати, то следва да използвате тяхната документация, тъй като много от настройките са строго специфични за конкретния издател.

За да може да използвате Outlook за цифрово подписване на електронна поща и проверка на подписа, вие трябва:

 

2. Инструкции

Прочетете внимателно "Предварителна информация" по-горе и се уверете, че сте извършили всички предварителни проверки и стъпки указани там.

Стартирайте Outlook. В главния прозорец на програмата влезте в менюто "File":

Там влезте в "Options":

В прозореца, който ще се отвори, влезте в секция "Trust Center" (1) и в нея натиснете бутона "Trust Center Settings" (2):

Това ще отвори още един прозорец. В него влезте в секция "Email Security" (1) и натиснете бутона "Settings" (2):

В "Settings" натиснете бутона "Choose", който се намира срещу "Signing Certificate":

за да изберете вашия персонален X.509 сертификат, с който ще подписване изходящата електронна поща, когато счетете това за нужно. Натиснете "More choices", изберете нужния сертификат с еднократно натискане с левия бутон на мишката върху него така, че полето му да се оцвети в синьо (2) и натиснете бутона "OK" за да завършите избора:

След като бъдете върнати в предишния прозорец, натиснете бутона "Select" срещу "Encryption certificate":

Отново ще трябва да изберете вашия персонален X.509 сертификат като натиснете "More choices", маркирате нужния сертификат с еднократно натискане с левия бутон на мишката върху него така, че полето му да се оцвети в синьо (2) и натиснете бутона "OK" за да завършите избора:

След като се върнете в "Settings" натиснете "OK". Срещу "Encryption Algorithm" изберете "AES(256-bit)" (1), срещу "Hash Algorithm" изберете "SHA384" (2) и под "Security Settings Name" изтрийте предишния текст и въведете "SU" за име на новия профил (3):

Накрая натиснете бутона "OK" (4) за да се върнете в предишния прозорец. Уверете се там срещу "Default Settings" стои имено на новия профил с настройки, а именно "SU":

С това настройките са завършени. Може да затворите прозорците от менюто за настройки.

 

3. Помощ

В случай, че при изпълнението на инструкциите, посочени в документа, възникне проблем, изпратете подробно описание на проблема, включително снимки от екрана, на адрес:

Използвайте вашия университетски e-mail адрес за изпращането на тази информация. В противен случай най-вероятно няма да ви бъде отговорено.

Ако по някаква причина не може да използвате вашия университетски електронен пощенски адрес, обадете се в работно време на телефон (+359 2) 96 31 338 или (+359 2) 81 61 591, за да получите инструкции как да процедирате в този случай.

Ако не знаете как да направите снимка на екрана, прочетете документа "Как да направим снимка на екрана в Windows".

 


Последна актуализация: 23 април 2020

Автор на първоначалната версия на документа: Веселин Колев

2020 УЦИКТ, Софийски Университет